B kompleks vitamini Solgar jeftinije 50%

U današnje doba ne smijemo zaboraviti na vitamine B kompleksa. Posebno oni koji nemaju redovitu i zdravu prehranu. Iherb i tu daje velike mogućnosti ušteda. Kompletnu ponudu pogledajte klikom na link :

http://hr.iherb.com/vitamin-b-complex?rcode=grn295


Predstavljam vam uštedu na vitaminu B-kompleks od kompanije Solgar:

Solgar, B-Complex sa vitaminom C , 250 Tableta. za samo   20,41€ (152,00 kn)

Pri učlanjenju i prvoj narudžbi imate dodatnih 10% popusta. Kliknite na link sa kodom za popust, registrirajte se besplatno i štedite :

http://hr.iherb.com/solgar-b-complex-with-vitamin-c-250-tablets/12650?rcode=grn295

-----------------------------------------------------------------

B Kompleks

Nutricionistički pioniri  tijekom dvadesetih i tridesetih godina 20. stoljeća su otkrivali veze između različitih vidova zdravlja i nekih kemijskih tvari u namirnicama. Nerijetko su se u svojim istraživanjima morali vraćati par koraka unazad. U trenutku otkrića navodnog prehrambenog ključa za neki važni tjelesni proces vratili su se istoj namirnici i u njoj pronašli posve drukčiju tvar, uključenu u isti ili sličan proces. Na kraju su shvatili da rade sa skupinom srodnih tvari, te tvari danas poznamo kao vitamine B-kompleksa.

Vitamini B skupine su esencijalni nutrijenti, topivi u vodi, s brojnim važnim zadaćama u ljudskom organizmu. Neophodni su za proces stvaranja energije, metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina, prijenos živčanih impulsa, stvaranje krvnih stanica, pravilan rad jetara i probavnog sustava te zdravlje kože i kose.
 • Svaki član obitelji B-kompleksa ima posebna terapijska svojstva, svima su zajednička dva:
  • Odgovorni su za stvaranje energije izdvajanjem goriva iz ugljikohidrata, bjelančevina i masnoće u hrani.
  • U prirodi ih nalazimo zajedno.
Nedostatak jednog ili više njih na neki način ometa čovjekov energijski metabolizam i, naposljetku, tako utječe i na zdravlje. Ta pretpostavka je, valja znati, istinita, a ujedno mnogo govori o tome zašto prerada i obrada namirnica narušava njihovu krhku prehrambenu ravnotežu i potiče nastanak većine degenerativnih pojava.

Vitamini B kompleksa su topivi u vodi, što znači da ih naše tijelo ne može skladištiti i potrebno ih je svakodnevno unositi hranom, odnosno dodacima prehrani. U skladu s time B vitamini, u pravilu, nisu toksični čak i ako se uzimaju u većim količinama od dnevno preporučenih.
Vitamini B-kompleksa su:
 • Vitamin B1 (Tiamin): Vitamin B1 (tiamin, aneurin) je vitamin koji se otapa u vodi i ima važnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata. Vrlo je važan i za normalno funkcioniranje živčanog sustava, a pomanjkanje tog vitamina uzrokuje bolest poznatu pod nazivom beri-beri. Otkriven je 1911. kada je Funk u ljusci riže pronašao važan aktivni faktor kojim se bolest beri-beri može izliječiti i tako ga nazvao 'vitaminom.
 • Vitamin B2 (Riboflavin) - vitamin G:  Vitamin B2 ili riboflavin je vitamin B-kompleksa koji se primjenjuje u obliku soli topljivih u vodi. Često ga nazivaju i faktorom rasta odnosno disanja stanica. Uključen je u metaboličke procese cijeloga tijela te je neophodan u iskorištavanju energije iz hrane.
 • Vitamin B3 (Niacin) - vitamin P: Vitamin B3 se inače nalazi u dva oblika: kao nikotinska kiselina (niacin, vitamin B3) i kao amid te kiseline - nikotinamid (niacinamid, vitamin PP). Topljivi su u vodi. Nikotinska se kiselina najčešće upotrebljava u profilaksi i u liječenju pelagre. Nedostatak nikotinske kiseline dovodi do bolesti poznate pod imenom pelagra. Tada dolazi do promjena na koži koja je izloženija svjetlu (ljuštenje, svrbež), na mukoznoj sluznici, u probavnom traktu (dijareja) te u središnjem živčanom sustavu (demencija).
 • Vitamin B4 (Adenin):
 • Vitamin B5 (Pantotenska kiselina): Vitamin B5 ili pantotenska kiselina tradicionalno pripada skupini B-kompleksa, vitamina topljivih u vodi. Pri normalnoj prehrani kod čovjeka nije poznata hipovitaminoza jer je taj vitamin vrlo rasprostranjen u prirodi. Sastavni je dio koenzima A koji ima važnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, masti i proteina.
 • Vitamin B6 (Piridoksin): Vitamin B6 ili piridoksin je vitamin B-kompleksa topljiv u vodi. Osim piridoksina vitaminsku aktivnost pokazuju, pirodoksal i piridoksamin
 • Vitamin B7 (Biotin) - vitamin H: Biotin u organizmu igra centralnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, aminokiselina i masti. Dio je enzimskog sustava koji povezuje izgradnju i razgradnju spomenutih biomolekula, izvora energije u stanicama. Naime, biotin je prijenosnik karboksilne skupine tj, ugljičnog dioksida (hidrogenkarbonata), važan u svim karboksilacijama u intermedijarnom metabolizmu.
  Pivski kvasac, iznutrice, piletina, kruh, riba, žumanjak, banane, gljive te neke vrste povrća kao što su cvjetača i mrkva predstavljaju dobar izvor biotina.
 • Vitamin B9 (Folna kiselina) - vitamin M: Folna kiselina ili vitamin B9 član je vitamina B-kompleksa. Važna je za sintezu DNK i konverziju nekih aminokiselina. Nedostatak može dovesti do anemije.
 • Vitamin B12 (Kobalamin): Vitamin B12 je u vodi topljivi vitamin s vrlo važnom ulogom u različitim metaboličkim i sintetskim putevima. Naziv "vitamin B12" općenito se koristi za skupinu sličnih spojeva koji sadrže kobalt. Nedostatak može dovesti do megaloblastične anemije i nekih neuroloških oštećenja.
 • Vitamin B15
 • Vitamin B17 (laetril): Najviše ga ima u koštici marelice. U većim količinama ga se može pronaći i u divljim kupinama, trešnjama, ribizlu, košticama jabuke, kruške, šljive, breskve, nektarine, bobu, mung dalu, gorkim bademima, indijskom oraščiću i australskom orahu (macadamia). Nešto manje ga ima u ogrozdu, grožđicama, dudu, dunji, agodi, malini, sjemenkama lana, prosu, ječmu, heljdi, leći, crvenom grahu i mahunama.

Nema komentara:

Objavi komentar